fredag 12. januar 2018

Vänern


Sveriges største innsjø og et tidligere trollingeldorado. Når en som liten pjokk startet sin trollingkarriere var en tur til Vänern den store drømmen for der var laksene så mange og så store at en kunne få slagside over en dags fangst.... Det tok nesten 10 år fra en startet med trolling før en var i Vänern første gangen. To førstereis gutter i en Rana17 uten plotter, men navigerte med sjøkart (som Einar skaffet oss), kompass og stoppeklokke. Vi hadde et ekkolodd, vi hadde 10 stenger med sneller og vi hadde pågangsmot til 1000. For her kom det garantert til å bli bra med SVÆR laks. Og da vi fant Bananen i tåke ble det for oss smågutter en svær laks, den var over 6kg og vi var jo i himmelen og tilbake. Et paradis rett utenfor stuedøra, her var det jo bare å reise utpå og plukke fisk! Vi var klar over baglimit på 3 fisk per mann/døgn. For å si det slik... Den har jeg aldri klart å fylle. Det ble flere fisk på oss den turen og vi gledet oss allerede til neste tur, selv om planerlina tok tak i den ene riggstanga inne ved Jeppe og sendte den til bunns... Samma det, vi hadde flere stenger og sneller oppe hos Aksel.

Så tok det en stund før en kom seg til Vänern igjen, det gikk både 2 og 3 år, men i 2007, 2008, 2009 var en der flittig, men merket at noe var i endring... Det begynte jo å bli langt mellom laksene og vinden økte og thai maten smakte bedre og bedre. Men vi fikk stadig noen fisker, faktisk fant vi og ut at det fantes grønn fisk i Vänern, men vi dro da ikke dit for å fiske grønt. Mellom 2009 og 2017 var jeg ikke i Vänern en eneste gang, men fulgte med på Einars hjemmeside hvor en kunne registrere at pila pekte brått nedover. En snakker med folk, folk som har vært i Vänern i mange mange år før en selv fant turen til Mellerud og Åmål. Alle sier det samme... noe har skjedd med sjøen. Moren Aarsten, Tom Søberg, Kjell Are Larsen, Einar Pettersen, Einar Finstuen, Leif Kruse-Madsen med flere som har tusenvis av timer ute på vannflata i Dalbosjøen.


Vel årsskiftet 2016/17 ble jeg med som matros hos Kjell Are og joda vi fikk laks i romjula, men det var noe helt annet enn man kunne huske fra tidligere. Prøvde en tur i påsken også hvor vi måtte kjøre sikksakk mellom alle flaggene som markerte garn av diverse sorter, flytegarn! feks... Hva gjør flytegarn i en innsjø hvor deler av fisken er truet? Hvor er Länsstyrelsen?
Nå leser jeg at det skal skjerpes dispensasjoner for å få sette flytegarn i Vänern, men hva med de andre garnene som tar laks? Hvorfor utsettes ikke Fortum for press? En kan uten å være hverken Åmåling, Karlstadpjokk eller professor i marinebiologi se en sammenheng mellom kraftselskapers tapping av gytevann som en viktig faktor for at det har kollapset fullstendig i innsjøen.
Leser jo nå at det ikke finnes Gullspånglaks å stryke for å sette ut fisk heller og med den utsetting som har vært av laks de siste årene er min tanke at Vänern burde stenges for all fiske etter laks i en 5-10 års periode og kanskje laksen da har en mulighet til å komme seg litt igjen. Jeg tviler og ser jo at en har mye av det samme problemet til Lillebror i øst Vättern. Dette synes jeg med sportsfiskeøyne er ufattelig trist, men det er lite en selv kan gjøre med dette annet enn å avstå fra å fiske i sjøen.

Håpet mitt er at det gode arbeidet som mange driver med vil fortsette, at sjøen stenges for trolling, kastesluk og garnfiske etter laks, at Klaraelven også får fred fra laksesluker og viktigst av alt at det finnes vann i Gullspångelva. For det er naturlig rekrutering som vil holde innsjøen levende, ikke kunstig åndedrett og hjerte lungeredning som en har bedrevet de siste årene. Jeg synes opprinnelig synd på de som bor rundt sjøen og har dette som sin hjemmebane. Se trollingmulighetene forsvinne foran øynene på dem, med myndigheter som gjør lite eller ingenting. Min følelse er at det som nå er iverksatt er som å pisse på seg for å holde varmen i vinterkulda. Jeg tror hardere krutt må til for at sjøen igjen skal seile opp som et trollingeldorado for den som liker å fiske edelfisk. Gjedde er det mer en nok av, men hvor er laksen? Det er jævla mye vann i Vänern og den gjemmer seg godt


Ingen kommentarer: